17 Temmuz 2009 Cuma

EV LİMONATASI



Yaz-kış farketmez nescafe, cappuccino, ice tea, vişne suyu yeterki asitsiz bir içecek olsun bütün gün yemek yemeyi unutabilirim. Ama bir tanesi var ki onun yeri çok özel.: Ev yapımı Limonata.

Tarifi anneme, hatta babama ait. Babamın ben anaokulundayken işlettiği Söğüt Büfe'de satılan limonata bu.

Hazır satılan meyve sularından çok içtiğinizde hem ağzınızda tuhaf bir tat oluşur, hem de şahsen benim içim pek rahat etmez. Şimdi bunun içinde 100 bin çeşit katkı maddesi vardır diye düşünürüm. Günde 1 adet nescafe ya da cappuccinom vardır. Onu afiyetle içerim. Ama 2. bir kupa hem uykumu kaçırır hem de selülit belasına her kadını bir adım daha yaklaştırır.

Bir de limonata var ki, ani bir misafir geldiğinde, canınız soğuk birşeyler çektiğinde istediğiniz kadar içebilceğiniz bir tattır. Yapımı çok kolay: Gece yatmadan önce 5 adet limonun kabuklarını şöyle üstten rendeleyip limonları da çayın içine atacakmış gibi bir tencerenin içine küçük küçük doğruyoruz. Rendelediğiniz kabukları da tencereye koyuyoruz. Üzerine 2 su bardağı tozşeker ve 2 su bardağı su ekleyip buzdolabında beklemeye bırakıyoruz. Sabah kalkınca da tencereye 1 bardak daha su ekleyip elmizle iyice yoğurup tel süzgeçten bir sürahiye boşaltıyoruz.

Hazırlanan bu karışım limonatanın özüdür. İçeceğiniz bardağın büyüklüğüne ya da istediğiniz tatlılık oranına göre 1-2 parmak bu özden koyup üzerine su ekliyor, ikram edip tüm övgüleri topluyorsunuz.


Hiç yorum yok: