19 Ağustos 2009 Çarşamba

SEBZELİ BULGUR PİLAVI


Bulgur pilavını çok severim. Küçükken abimle beraber tabağımızdaki bulgur pilavının üzerini kaşıkla dümdüz bastırıp, üzerine yoğurt koyup bıçakla keserek kek gibi yerdik.



Bulgurun besin değerlerinin normal pirince oranla daha yüksek olması da tercih sebeplerinden biri. Doğu yörelerimizde pilav deyince akla ilk gelense pirinç değil bulgur pilavıymış...


Alper yatılı okuldan itibaren sürekli yemekten bıktığı için bulgur pilavı yaptığımı görünce, "yine mi bulgar zulümü" diyerek hevesimi yerle bir etse de arada bir pişiriyorum.


Tarifimiz şöyle,


Önce yaklaşık 1 kaşık tereyağını eritip(siz sıvıyağ ya da sanayağ da kullanabilirsiniz), 1 adet kuru soğanı yemeklik doğrayıp sarartıyoruz. Küçük küçük kestiğimiz 3-4 adet yeşil biberi yağa katıyoruz, --artık ateşi kıstık zağar yakmayalım yağı ve biberleri--

Ardından 2 domatesi minik küpler halinde doğrayıp yağ ve biberlere ilave ediyoruz. -Kışın salça da kullanılabilir.- Onlar da suyunu salıp çekince 1 bardak ölçtüğümüz bulguru yıkayıp tencereye atıyoruz. ( ben 2 kişi için 1 bardaktan yapıyorum. Daha kalabalıksanız 2 bardak koyun)

1 bardak bulgura 1,5 bardak sıcak su ekleyip hemen ardından el çabuluğu ile bol kuru nane, karabiber, tuz, yarım tavuk bulyon(isteğe bağlı) katıp şöyle iki kere tahta kaşıkla çevirip kapağını kapatıyoruz. Sonra arada bir bakıyoruz, suyunu çekince sebzeli bulgur pilavımız hazır demektir.

Ben evdeki barbunya ile süsleyip öyle servis yaptım. Yanına bir de ayran, ohh tadından yenmez:))

4 yorum:

Adsız dedi ki...

küçük bir tavsiye:biber ve soğanları kavururken,2 kişilikte 1;4 kişilkte 2 orta boy patetesi de küçük küp şeklinde doğrayıp pilavanızın içine katarsanız hem daha doyurucu hemde daha lezzetli oluyor...

Zeynep Aşkın dedi ki...

Tamam Adsız, kayıt edildi bir yere.

Zeugma dedi ki...

Çok besleyici, çok leziz..
Abinle yaptığın olay iyi fikirmiş.Bi denemem lazım:)
Tıpkı benim tarzım yapıyorsın bu bulgur pilavını. Benimki yalnız sıvı yağla ve nane yok..Ve bir de bol domates katarak hiç su kullanmadan sadece domatesin suyuna bulgur ilave ederek..
Bir de kapatır kapatmaz maydanoz ekleyerek..
Eline sağlık canım..Nefis görünüyor barbunyalarla falan..

Zeynep Aşkın dedi ki...

Zeugmacım Teşekkür ederim.:))