22 Eylül 2009 Salı

ETLİ KREP BOHÇASI


Bu yemeği ilk olarak annemlere iftara davet edildiğimizde yemiştim. Görüntüsü ve lezzeti süper olmuştu, aklımın bir köşesine not etmiştim.

Bayramın 1. günü Alper'in doğum gününe de denk gelince kardeşi ve eşi bize geldiler. Misafir varsa bayram yemeği hazırlamadan olmaz; bayram yemeği dediğin de şöyle ağır birşeyler olmalıdır.


Ertesi gün Dayımlarda yediğimiz binbir çeşit ziyafet sofrası kadar zengin olmasa da benim masam da doyurucuydu. Krep bohçalarım süper ama süper lezzetli oldu. Korktuğum başıma gelmedi, etler yumuşacık pişti, herkes ikinciyi istedi:)


Tarifi şöyle:

Yarım kilo kuzu etini yağlarından ayırıp küçük küçük sotelik kesiyoruz. Etleri düdüklüye atıp, üzerine 1 soğan doğrayıp, yaklaşık 2 yemek kaşığı sıvıyağ, bir kaşık da domates salçasıyla etler rengini değiştirene dek kavuruyoruz ( düdüklüyü henüz kapamadık).


Etlerin rengi değişince tuzunu ekleyip 1,5 bardak sıcak suyla yarım et bulyonu düdüklüye atıp kapağını kapatıyoruz. Etler 15 dk. sonra pişmiş olacaktır. Düdüklü tenceremizi açtıktan sonra 1 küçük boy garnitürü iyice yıkayıp etlerin üzerine boşaltıyoruz. Garnitürün etlerle özleşmesi için 5 dakikada bu şekilde kaynatmamız gerekiyor.


Bu işlemlerden sonra et yemeğimiz hazır. Sakın bu aşamada "nasıl olsa yemek oldu, varsın krepsiz olsun" diye düşünüp vazgeçmeyin. Asıl sırrımız kreplerde.


Krep malzemelerimiz de şöyle:

2 su bardağı süt, 3 yumurta, 2 su bardağı un, tuz, 2 çorba kaşığı sıvıyağ.
Bunların hepsini karıştırıp bildiğiniz üzere en geniş yanmaz tavanızda kreplerinizi hazırlıyorsunuz.


En zor kısmı kreplerin içine et yemeğini koyup, parçalamadan kapatıp tepsiye almak. Ben krepler açılmasın diye her yanına kürdanlar batırdım. Orjinalinde yani annemin yaptığında sadece domates dilimini krepin üzerine tutturmak için 1 adet kürdan batırılıyor.


Resimde sağ üst köşede göreceğiniz üzere katladığım ilk krep patladı, acayip panik oldum. Neyse ki sonraki ve sonraki daha iyiye doğru evrildi. Tabiiki misafirlere en düzgünleri verildi ;)
Son olarak içine etleri koyup kapattığımız kreplerimizin üzerine birer dilim domates kapadıktan sonra fırına veriyoruz. Kreplerin içine koyduğunuz etlerin susuz olmasına dikkat edin yoksa kreplerin aşırı yumuşamasına sebep olabilirler. Tepsiye et suyumuzu döküp üzerindeki domatesler gevşeyinceye kadar fırında tutuyoruz. (Yukarıdaki resim krepler fırına verilmeden önce çekildi aman yanıtmasın!)


Yemeğimiz 6 kişiliktir. Obur misafirleriniz varsa tarifteki ölçüleri 2 ye çıkartın.
Afiyet olsun!!

6 yorum:

Bellek Kutusu dedi ki...

Harika gözüküyor! Ağzım sulandı resme!:)

Zeynep Aşkın dedi ki...

Evet güzeldi:)

oceanandpalmtree dedi ki...

Obur misafiriniz olabilirmiyiz sevgili Zeynep Hanım...

Zeugma dedi ki...

Krep yerine yufka kullansak olur mu acaba Zeynepcim?

Hafif kızartsak fırında yufkaları,ondan sonra sarsak?
Çok nefis görünüyor, ayrıca göze hitap 100 puan :)
Sevgiler..

Zeynep Aşkın dedi ki...

Zeynoş, obur misafir kabul ederim zevkle:)

Zeugma, yufka harika bir fikir bence de. Etli börek olur!

Adsız dedi ki...

ben bir kaseye krebi yayıp harctan koyuyorum içine yandan sarkan parcaları üstünde toplayıp tepsiye ters kapatıyorum üzerinede azıcık kasar hem dağılmıyo hemde cok güzel duruyor.. benden tavsiye